Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze en is onderdeel van de tradionele chinese geneeskunde (TCM) , waaronder ook Tuina (massage), kruidengeneeskunde, voedingsleer en Tai Chi vallen.

Het is een holistische geneeskunde, dat wil zeggen dat geest en lichaam gezien worden als een geheel.  Dus ook dat lichamelijke klachten de geest kunnen beinvloeden en andersom. Met acupunctuur behandel je allebei.

Yin en Yang

Er wordt in de chinese geneeskunde altijd gestreefd naar balans. En wel een balans tussen Yin en Yang.

Yin en Yang zijn tegenovergestelden van elkaar maar hebben elkaar ook nodig om te kunnen bestaan en vloeien continue in elkaar over . Als eb en vloed, dag en nacht etc.

Deze 2 tegenpolen kunnen in allerlei aspecten van de natuur, het lichaam, eigenlijk in alles gezien worden.

(Yin staat bijvoorbeeld voor vrouwelijke energie, zacht, binnenkant, koelte, donker, de nacht, rust, water, de voorzijde van het lichaam. Yang voor mannelijke energie, hard, buitenkant, warmte, licht, dag, actie en vuur, de rugkant.)Acupunctuur Saskia Schuijt in Leidschendam-Voorburg

Door stress, verkeerde houding, slechte
voedingsgewoonten, vervuiling, te veel/te weinig beweging kunnen Yin en Yang uit balans raken waardoor klachten kunnen ontstaan.

Door met flinterdunne naaldjes acupunctuurpunten aan te prikken, die op meridianen aan beide kanten over het hele lijf zitten, kan de energiestroom veranderd worden. Hierdoor kan de balans weer worden hersteld en klachten verminderen.