Vermoeidheid en stress

Acupunctuur en stress verminderen

acupunctuur leidschendam voorburgHeeft u last van een continue gevoel van fysieke en mentale spanning?  Moeite met ontspannen? Chronisch nerveus gevoel? Prikkelbaarheid? Vermoeidheid, burn out, of hyperventilatie? Spanningshoofdpijn, last van uw maag/darmen,  hartkloppingen, moeite met in slaap komen?

Dit zijn allemaal klachten die door een teveel aan spanning veroorzaakt kunnen worden. Stressgerelateerde klachten zijn iets waar veel mensen in de moderne samenleving mee te maken hebben.  In ons dagelijks leven wordt er vaak langdurig een teveel aan stress ervaren door continue drukte om ons heen. Ook problemen thuis of een te hoge werkdruk. Impact van al het slechte nieuws om ons heen. Noem maar op! Ze veroorzaken allemaal stress.

Stresshormonen

In de natuur zijn stresshormonen nodig om te kunnen vluchten voor gevaar of om te vechten met prooi of vijand. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt er dan voor dat adrenaline wordt aangemaakt, de bloeddruk en de hartslag verhoogt ter voorbereiding op een aanval… Alleen is deze lichamelijke reactie niet erg relevant op kantoor of als u in bed ligt om te gaan slapen. Toch ervaart u deze tekenen vaak ook in rust als u teveel stress heeft.

Chinees gezien wordt door acupunctuur een tekort aan Yinne energie  (Yin staat o.a. voor: voedend, donker, rust, koelte) aangevuld. Ook een teveel aan Yang (o.a.: actie, licht, warmte) wordt gekanaliseerd waardoor u meer rust ervaart en er weer een betere balans in uw lichaam ontstaat.

Als mensen last hebben van een teveel aan stress zouden ze zeker acupunctuur moeten overwegen. Door acupunctuur wordt de aanmaak van endorfine gestimuleerd en verbetert de circulatie van bloed en Lymfe in het lichaam.

Naast advies over voeding, beweging en ontspanningsoefeningen kan acupunctuur ervoor zorgen dat u zich beter kunt ontspannen. Ook kan u beter slapen waardoor u uw “batterij weer kunt opladen”.

Het is een goed alternatief voor medicijnen of andere middelen die ontspanning geven. Het leidt namelijk niet tot verslaving en geeft geen vervelende bijwerkingen.

Acupunctuur en (over-)vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Na een paar nachten goed slapen en gezond eten is de energie bij veel mensen wel weer terug.  Maar er zijn steeds meer mensen die last hebben van chronische vermoeidheid, uitgeput gevoel, lusteloosheid, geen puf om nog iets te ondernemen.

Soms komt de vermoeidheid als bijverschijnsel van een ziekte. Maar heel vaak is er geen aanwijsbare (medische) reden te vinden waarom iemand continue vermoeid is.  Deze mensen weten  gelukkig steeds vaker de weg naar de acupuncturist te vinden…

Oorzaken

Het is goed om bij ernstige vermoeidheidsklachten altijd eerst even bij de huisarts langs te gaan om uw bloed te laten onderzoeken!

Als bloedonderzoek niks uitwijst en u houdt toch last van uw klachten is acupunctuur een goede 2e stap!

Vanuit acupunctuur oogpunt zijn er veel oorzaken te bedenken voor vermoeidheid. De energie van de milt, de nieren en de lever spelen hierbij vaak een rol. Nb: niet te verwarren met de “westerse” milt-/lever- en nier waarden in bloed.

Een blokkade of een tekort aan energie in de bijbehorende meridianen kan zorgen voor een vermoeid gevoel.

Door middel van een uitgebreide anamnese wordt bekeken waar de oorzaak bij u ligt. Er wordt nagegaan wanneer u het meeste last heeft. Wat de triggers zijn. Wat voor verdere klachten u heeft. Wat uw temperatuur is. Hoe goed u slaapt. Uw voedingspatroon. Dit zijn slechts een aantal punten waar naar gevraagd wordt tijdens een acupunctuurconsult. Ook wordt na het voelen van de pols en het bekijken van de tong een uiteindelijke (TCM) diagnose gesteld  en een behandelplan opgesteld dat op maat gemaakt is.

Naast acupunctuur worden er door de acupuncturist bij vermoeidheidsklachten ook vaak adviezen gegeven op het gebied van voeding, beweging en worden er ontspanningsoefeningen gegeven.

Dit alles kan er voor zorgen dat u na een aantal acupunctuurbehandelingen zult voelen dat er een verbetering optreedt in uw energieniveau.  Wel is het zo dat als u al langere tijd last heeft van vermoeidheid het herstel ook langere tijd in beslag zal nemen. Maar hopelijk zult u gemotiveerd raken nadat u een paar behandelingen gehad hebt om met acupunctuur te proberen uw energie weer verder op te bouwen.

Heeft u last van vermoeidheid of stress? Bel Saskia voor meer informatie of een afspraak: 06 – 4142 1791 of mail naar saskia.schuijt@gmail.com.