Vaak gestelde vragen

Is acupunctuur pijnlijk?

Nee. Over het algemeen wordt een behandeling eerder als prettig en ontspannen ervaren. Heel soms is een punt wat gevoeliger, maar dat het pijn doet hoor ik eigenlijk bijna nooit.

Aangezien ik zelf ook erg gevoelig ben voor naalden doe ik mijn uiterste best het zo pijnloos mogelijk te doen. Ik prik alleen met Japanse (dunnere) naaldjes met buisjes, waardoor je het nog minder voelt.

Vaak zijn mensen van tevoren wat gespannen en vertellen ze na afloop dat ze eigenlijk niets hebben gevoeld van de naaldjes!

Voor acupunctuur wordt alleen gebruik gemaakt van wegwerpnaaldjes.

Met welke klachten kan ik naar de acupuncturist?

De meest uiteenlopende klachten zijn met acupunctuur te behandelen zoals:

Hoofdpijn; duizeligheid (ziekte van Meniere); hoge bloeddruk; lage bloeddruk; migraine; stressklachten; slapeloosheid; depressieve klachten; (chronische) vermoeidheid; P.M.S.; menstruatiepijn; onregelmatige cyclus; overgangsklachten/ menopauze; (chronische) blaasontsteking; vruchtbaarheidsproblemen; behandeling tijdens IVF traject (verhoogt slagingspercentage bevruchting en vermindert de bijwerkingen van hormooninjecties); draaien van de  foetus bij stuitligging, opwekken van bevalling; zwangerschapsmisselijkheid; maagproblemen; misselijkheid; oprispingen; spastische dikke darm (PDS); onregelmatige stoelgang ( vaak diarree of juist obstipatie); keelpijn; oorontsteking; hooikoorts; COPD; stoppen met roken; hoesten; astmatische bronchitis; artrose, spier-/ gewrichtsklachten; rugpijn; nekpijn; schouderklachten; kniepijn; tenniselleboog; golfarm.

 

Hoeveel behandelingen zijn nodig voor ik van mijn klacht af ben?

Dat hangt af van hoe lang u al last heeft van uw klacht en van de aard van de klacht.

Over het algemeen is er wel een verbetering van de klachten merkbaar na een paar behandelingen. Vaak spreek ik af na 5 behandelingen in elk geval even te evalueren hoeveel behandelingen er nog nodig zijn of dat het toch beter is een andere therapie te proberen.

Worden acupunctuurbehandelingen vergoed door mijn ziektekostenverzekering?

Acupunctuur wordt vergoed in het aanvullend pakket van de meeste zorgverzekeringen. Het valt onder alternatieve geneeswijzen.

Wel wordt er (vaak) een maximum gesteld aan het bedrag per behandeling of het totale bedrag per jaar dat vergoed wordt.

U kunt nakijken op de website zorgwijzer.nl op hoeveel vergoeding u recht hebt.

Acupunctuur werkt vast alleen als je erin gelooft?

Waarschijnlijk zou u niet op deze site zijn beland als u echt niets in acupunctuur zou zien. Maar u hoeft er niet in te geloven om acupunctuur te laten werken.

Er wordt tegenwoordig gelukkig steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur.

Het placebo effect van acupunctuur is een veelgehoord commentaar op de vraag hoe acupunctuur zou werken. Maar het feit dat acupunctuur ook goed werkt bij baby’s of bij dieren bijvoorbeeld is een goede reden om te zien dat er misschien meer aan de hand is dan alleen een placebo-werking…

Verder is het het beste om het een keer zelf te ervaren wat acupunctuur met u doet voor dat u beslist of het wel of niet werkt.

Voor degenen die graag toch wat meer wetenschappelijk bewijs willen zien zijn dit misschien wat interessante sites om te bezoeken:

  • Journal of Chinese Medicine (engels).
  • WHO (een lijst met aandoeningen die verbeteren met acupunctuur wetenschappelijk bewezen).
  • Pubmed.