Ooracupunctuur

Naast gewone acupunctuur bestaat er ook een vorm van acupunctuur die alleen de oren gebruikt voor de behandeling.

Ooracupunctuur is heel effectief bij alle soorten pijnklachten; spierpijn, hoofdpijn, migraine maar ook bij stoppen met roken of allergieën.

Deze oor-acupunctuur wordt ook wel auriculotherapie genoemd en is halverwege de vorige eeuw ontwikkeld door Dr. Paul Nogier.

Deze Franse arts hoorde steeds vaker van zijn patiënten dat er in het dorp een “wonderdokter”was.

Deze smid (!) kon ischias genezen door met een gloeiend hete spijker een punt aan te prikken op het oor. Na deze ,ietwat barbaarse, behandelmethode waren ze vaak pijnvrij!

Ooracupunctuur

Dr. Nogier’s nieuwsgierigheid werd zo aangewakkerd. Hij startte een onderzoek naar andere pijn- reflexpunten in het oor. Daaruit bouwde hij een heel systeem op.

Het bleek dat je het lichaam bijna letterlijk kan projecteren op een oorschelp. Je kunt het zien als een omgekeerde foetus in de baarmoeder.

De punten die het hoofd behandelen zitten rond de oorlel . De wervelkolom loopt langs de kraakbenige richel naar boven enz.

Dr.Nogier heeft zo een soort landkaart van het oor uitgewerkt met alle gebieden in het lichaam.

Ooracupunctuur is dus oorspronkelijk niet een Traditioneel Chinese Geneeskunde maar ontwikkeld in Frankrijk.

In China hebben ze zijn methode uiteindelijk ook overgenomen. Ze gebruiken het daar nog veelvuldig als pijnbestrijding tijdens operaties.

Hier in het westen is het vooral bekend bij mensen die willen stoppen met roken of in de verslavingszorg.

Maar het is ook een zeer succesvolle methode gebleken bij veel soorten pijnklachten, migraine en allergieën.

In mijn praktijk zet ik ooracupunctuur dan ook vaak in.

U krijgt dan een plakkertje met een klein bolletjes op een paar punten in het oor. Op deze manier kunt u de behandeling thuis nog wat langer voortzetten.